Bakken met Rosanne: kwarkbrood met blauwe bessen en noten

Heb jij niet zo veel tijd en wil je een gezond alternatief voor de feeststol met spijs? Dan is dit een simpel, snel en onwijs lekker en gezond recept. Bedacht door mijn vader. Geen toegevoegde suikers, weinig vet, pure ingrediënten en je kunt de eiwitpoeder optioneel toevoegen voor een extra eiwit-boost. Je kan dit eten als ontbijt, als post-work-out of tussendoortje. Heb je geen bakpapier, dan kun je de bakblik insmeren met kokosvet of PAM-spray.

 

Porties: 8 plakken

Ingrediënten

250 gram speltbloem of boekweitmeel

250 gram magere kwark

1 ei

100 gram banaan – geprakt

1 theelepel baksoda

half zakje gist

2 eetlepels kaneel

Fijn geraspte schil van 1 citroen

75 gram blauwe bessen

 

Varitatietip                 

Je kunt optioneel ingrediënten toevoegen, zoals rozijnen, cranberry’s, ongebrande en ongezouten noten, appel, peer, 30 gram eiwitpoeder – vanille etc. Ongeveer 200 gram totaal.

 

Bereidingswijze

1. Zet een cakeblik alvast klaar en verwarm de oven voor op 175 graden.

2. Voeg de speltbloem (of boekweitmeel), magere kwark, het ei, banaan, baksoda, gist, kaneel en de geraspte schil van de citroen in een grote kom. Kneed het geheel tot een gladde massa.

3. Na het mengen kun je naar eigen keuze de blauwe bessen en optionele ingrediënten en toevoegen.

4. Zorg dat je het deeg goed om en om kneed, maar wees voorzichtig zodat je het fruit niet fijn knijpt.

5. Voeg het deeg toe in een ingevette bakblik of met bakpapier.

6. Bak het brood af in 20 minuten in de oven.

7. Snijd het kwarkbrood in acht gelijke stukken.

 

Voedingswaarden 

Een plak = 95 gram

153 calorieën

9 gram eiwitten

26 gram koolhydraten

1,5 gram vetten