Koken met Rosanne: Zoete aardappel gevuld met humus uit de oven

Wie een gezonde levensstijl wil nastreven doet er verstandig aan deze vezelrijke zoete aardappels wat vaker op het menu te zetten. De grote hoeveelheid voedingsvezels zorgen voor een trage verbranding van de koolhydraten waardoor je langer een vol gevoel houdt en meer energie hebt. De zoete aardappel bevat veel complexe koolhydraten. Deze hebben een lage glycemische index van 35 (geschild, gekookt). De zoete aardappel bevat grote hoeveelheden vitaminen, waarbij het vooral een goede bron is van vitamine C. En is rijk aan carotenoïden en zijn vetoplosbare antioxidanten.

 

Porties: 4 personen

Ingrediënten

2 middelgrote zoete aardappel

400 g cannellinibonen uitgelekt (uit blik)

4 eetlepel sesamzaad

2 eetlepels lijnzaadolie

1 teen knoflook – fijngehakt

½ citroen – versgeperst

handvol verse peterselie – grofgehakt

1 theelepel kurkuma

zeezout en zwarte peper

 

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200 ºC.

2. Leg de gewassen zoete aardappelen op een bakplaat en verwarm ze gedurende 40 minuten in de oven tot ze zacht aanvoelen als je erin knijpt

3. Maak intussen de humus van de cannellinibonen, sesamzaadjes, lijnzaadolie, knoflook, peterselie, kurkuma en citroensap en voeg het toe aan de keukenmachine of blender. Zorg dat het een smeuïge massa wordt.

4. Voeg als laatste de zeezout en zwarte peper toe.

5. Haal de zoete aardappelen uit de oven en schep met een lepel de binnenkant van de zoete aardappel leeg.

6. Schep vervolgens een flinke klodder van de humus in het gat.

7. Besprenkel voor de garnering wat blaadjes peterselie.

 

Voedingswaarden

Per persoon

265 calorieën

10,22 gram eiwitten

27,75 gram koolhydraten

12,08 gram vetten