AANDACHT, LUISTEREN, ZIEN = LIEFDE


The already Always listening, je kent het wel. "Jeetje daar komt ze weer met haar goedbedoelde adviezen". "Ja mam, ik kan het zelf wel." Ken je dat? Die stem die zich kapot irriteert al voorafgaand dat je een gesprek voert? De stem die graag alles op jou manier wil zien. Die de ander fout wil maken. Die de ander wil domineren.


En dan het gevoel wat daarna komt, van gehaastheid, druk op de borst, of wat dan ook. Het gedrag en de taal, wat dan naar boven komt. Je spreekt je ongenoegen uit. Maakt de ander ook geïrriteerd, je ontwijkt de ander, of reageert juist niet.


Ken je dat? Dat je zo onoprecht en inauthentiek kunt reageren op de mensen waar je het meest van houdt? En vooral als partners een lange relatie met elkaar hebben. Dan is de man of vrouw als laatste in de rij aan de beurt voor een zoen. Want de hond, de kinderen, het eten is allemaal belangrijker.


We vergeten te vragen of het op het werk is geweest. We luisteren niet maar denken de ander wel te begrijpen. En zo ontstaat er wrijving. De man of vrouw, moeder of dochter voelt zich niet gezien of begrepen. In plaats van elkaar te empoweren, wordt de energie alleen maar minder. De verbinding is weg. De relatie komt onder druk te staan. En zo gaat dat stemmetje weer lekker verder. Want, ben je er wel van bewust?


"En zo kon ik mij groen en geel ergeren aan mijn liefdevolle moeder, die alleen maar haar best voor mij deed. In al die jaren blafte is haar soms af, of reageerde ik geïrriteerd. Maar zij is en was wie zij was. Tot 1.5 jaar geleden - toen ik te horen kreeg dat ze voor de 2e kanker te hebben op 3 plekken. Toen besefte ik pas hoe veel ik van haar hou. Die stem leek wel verdwenen. Ik zag haar mooie kanten, ik zag haar liefde, ik zag haar spontaniteit, ik zag haar zorgzame acties, ik zag haar vuur, ik zag haar verdriet, ik zag haar zorgen en het eeuwige vechten was voorbij. Mijn ogen waren open!!!!


Ik begreep wat liefde echt is. Liefde om iemand te zien voor wie die gene echt is!! Voor alles wat ze voor mij heeft gedaan en betekent. Zonder oordeel naar haar te kunnen kijken. Ik begon haar te begrijpen, ik begon ons samen te begrijpen. Ik begon relaties te begrijpen. Ik begon onvoorwaardelijke liefde te begrijpen.

En zo gaf ik haar aandacht, ik kon echt luisteren (met volle aanwezigheid!) en was er voor haar. En zo kon ik naar alle relaties kijken, inclusief mijn partner.

aandacht-luisteren-zien.jpg

Lieve mensen, als je de sleur in je leven is gekomen. Of je echt impact wil maken op de relaties om je heen. Begin dan bij jezelf en stop met 'the Always already listening." Het leven is zo kort! Geniet ervan.....

Rosanne van Zalingen