AANDACHT, LUISTEREN, ZIEN = LIEFDE


The already Always listening, je kent het wel. "Jeetje daar komt ze weer met haar goed bedoelde adviezen". "Ja mam, ik kan het zelf wel." Ken je dat? Die geïrriteerde stem die al klinkt voordat je je mond opentrekt? De stem die iedereen alles op jouw manier wil laten zien. Die de ander wil domineren.


En dan het gevoel wat daarna komt, van stress, druk op de borst of wat dan ook. Het gedrag en wat dan naar boven komt. Verbaal en non-verbaal. Je spreekt je ongenoegen uit waardoor de ander ook geïrriteerd raakt. Je ontwijkt of negeert elkaar.


Ken je dat? Dat je zo onterecht en niet-authentiek kunt reageren op de mensen waar je het meest van houdt? En vooral als partners een lange relatie met elkaar hebben, is de man of vrouw als laatste in de rij aan de beurt voor een zoen. Want de hond, de kinderen, het eten, alles lijkt belangrijker.


We vergeten te vragen of het op het werk is geweest. We luisteren niet maar denken de ander wel te begrijpen. En zo ontstaat er wrijving. De man of vrouw, moeder of dochter voelt zich niet gezien of begrepen. In plaats van elkaar energie te geven, wordt de energie alleen maar minder. De verbinding is weg. De relatie komt onder druk te staan. En zo gaat dat stemmetje in je hoofd verder. Want, ben je er wel van bewust?


"En zo kon ik mij groen en geel ergeren aan mijn liefdevolle moeder, die alleen maar haar best voor mij deed. In al die jaren blafte ik haar soms af, reageerde ik geïrriteerd. Maar zij is en was wie zij was. Tot 1.5 jaar geleden - toen ik te horen kreeg dat ze voor de 2e kanker bij haar hadden ontdekt op drie plekken. Toen besefte ik pas hoe veel ik van haar hou. Die stem leek wel verdwenen. Ik zag haar mooie kanten, ik zag haar liefde, ik zag haar spontaniteit, ik zag haar zorgzame acties, ik zag haar vuur, ik zag haar verdriet, ik zag haar zorgen en het eeuwige vechten was voorbij. Mijn ogen waren open!!!!”


Ik begreep wat liefde echt is. Liefde om iemand te zien voor wie diegene echt is!! Voor alles wat ze voor mij heeft gedaan en betekent. Zonder oordeel naar haar te kunnen kijken. Ik begon haar te begrijpen, ik begon ons te begrijpen. Ik begon relaties te begrijpen. Ik begon onvoorwaardelijke liefde te begrijpen. 

En zo gaf ik haar aandacht, kon ik echt luisteren (met volle aanwezigheid!) en was ik er voor haar. En zo kon ik naar alle relaties kijken, inclusief de relatie met mijn partner.

aandacht-luisteren-zien.jpg

Lieve mensen, als je de sleur in je leven is gekomen. Of je echt impact wil maken op de relaties om je heen. Begin dan bij jezelf en stop met 'the Always already listening." Het leven is zo kort! Geniet ervan.....

Rosanne van Zalingen