Blogserie: De afvallers - I

In deze blogserie vertelt Monique je over de verhalen van haarzelf en haar man Maarten. Zij zijn samen al ruim 45kg afgevallen. Dit is de eerste blog uit de serie.

Vaak is afvallen de belangrijkste reden waarom mensen bij Boost binnenstappen. Ook voor mij was dat een belangrijke reden, maar niet de enige.

Wanneer je zo vaak het proces van afvallen en weer aankomen door bent gegaan, komt langzamerhand het besef dat het niet alleen om een verminderde inname van calorieën gaat. Minstens zo belangrijk is een nieuwe mindset en tot zo’n nieuwe mindset was het bij mij nog nooit gekomen.

4 jaar geleden heb ik zelfs een maagverkleining ondergaan om van de overtollige kilo’s af te komen. Dat lukte slechts gedeeltelijk. Snel viel ik 30 kilo af, maar toen ik stopte met roken begon ook het snaaien weer. Hoewel ik geen grote maaltijden kan verstouwen, kan ik kleinere hapjes prima aan. En als je maar genoeg van die kleine hapjes neemt, komt het gewicht er net zo snel weer aan. 3,5 jaar na de operatie zaten er van de 30 kilo weer 15 kilo aan.

Wat niet hielp is dat mijn man, Maarten,  die ook met ernstig overgewicht kampte, het nooit nodig vond om er ook wat aan te gaan doen. Afvallen werd er niet makkelijker op wanneer manlief lekker aan de wijn en toastjes zat. Maarten was door zijn overgewicht zelfs diabetes patiënt geworden en alle adviezen van de huisarts om af te vallen legde hij naast zich neer.

Meer en meer begonnen onze kinderen zich te roeren en spraken zij hun zorgen uit over onze levensstijl en over ons overgewicht.

Ergens begin oktober hadden wij een workshop bij Rosanne, die Maarten tijdens het netwerken had ontmoet. Een inspirerende middag! Tot mijn grote verbazing besloot Maarten zich in te schrijven voor het ‘in je kracht’ programma. En nog meer verbaasd was ik toen hij van vrijwel niks doen ineens 5 keer per week ging trainen. De kilo’s vlogen eraf. Maar veel belangrijker was zijn veranderde mindset: hij noemde zichzelf een sportman en ging er voor.

Ik greep mijn kans en pakte ook direct door. Dit was het moment om het samen te gaan doen. Omdat ik best wel aanhikte tegen de kosten voor dit programma bij Boost en mijn twijfels had of de trainers wel genoeg rekening zouden houden met mijn fysieke beperkingen, besloot ik het zelf te gaan doen.

Ik schreef mezelf weer in bij de sportschool en startte met anders koken en minder snaaien. Hoe irritant was het dat de kilo’s er bij hem veel sneller af gingen dan bij mij. Een belangrijk verschil was dat hij vanaf dag 1 zijn eten afwoog en invulde in de app. Op die manier had hij een veel beter overzicht van hoeveel calorieën hij had binnengekregen, dan ik. Zijn trainingen waren ook veel effectiever dan het programma dat ik zelf op de sportschool had samengesteld. De andere mindset, die hij wel had gevonden, was bij mij nog niet echt aangeslagen, hoewel ik al wel 15 kilo was afgevallen.

Op een dag in februari nam Maarten een werkboek van Boost voor mij mee naar huis. Zonder duidelijke reden las ik het werkboek en vulde het in. Dat was voor mij best confronterend en het was voor mij het laatste zetje dat ik nodig had. Diezelfde avond besloot ik dat ik ook bij Boost zou gaan beginnen en de afspraak met Rosanne was snel gemaakt. De kosten waren voor mij nog steeds een ‘dingetje’ maar ik besloot het mezelf te gunnen en het als een cadeautje aan mezelf te zien.

Maarten is sinds oktober 2017 bijna 28 kilo afgevallen en bij mij staat de teller op 17 kilo!

Tijdens de coachingsgeprekken met Rosanne heeft zij mij gevraagd blogs wil schrijven. Daarvan is dit de eerste. Ik zal jullie op de hoogte houden hoe het gaat maar ook andere onderwerpen aansnijden.

Een krachtige groet van Monique

Rosanne van Zalingen